Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Friss jogsival rendelkezők nehézségei

Magyarországon a 18. életévét betöltött személyek nagyon nagy százaléka rendelkezik valamilyen jogosítvánnyal. Beszéljünk akár „A”, akár „B” kategóriás jogosítványról. Talán a legjellemzőbb az autós jogosítvány, a második pedig a moped használatához szükséges jogosítvány. Utóbbit már a 18. betöltött életév előtt meg lehet szerezni, ezzel meggyorsítani a fiataloknak a városban való közlekedést.


Egyre jellemzőbb, hogy a sétálás, a tömegközlekedési eszközök használata helyett, kismotorral járják a várost a fiatalok. Ezzel önmagában nincs is baj, rugalmasabban lehet közlekedni a városokban, viszont komoly kiadások is jelentkeznek mindemellett. Célszerűbb talán a „B” kategóriás jogosítvánnyal kezdeni, mivel ez a típusú jogsi feljogosít minket a moped használatára is. Érdemes tehát megfontolni, hogy milyen kategóriájú jogosítvány képzésére iratkozunk be az autósiskoláknál. 
Szombathelyen is jellemzően a „B” kategóriás jogsi van előtérben. A fiatalok csak alacsony százalékban kezdik el a kismotor jogosítvány tanfolyamokat.
Maradjunk a „B” kategóriájú jogosítványnál, hétköznapi nyelven az „autós” jogsinál. Lássuk, hogy milyen nehézségei vannak a fiatal, kezdő vezetőknek a volán mögé ülve.
Minden ember más és más, ez tagadhatatlan. Van, aki könnyebben tanul meg vezetni az oktatás folyamán és gyorsan felveszi a forgalom tempóját. Ezen kívül pedig beszélhetünk olyan emberekről is, akiknek több idő szükséges a technikai manőverek elsajátításához, a magabiztos városi vezetéshez. Beszéljünk akár kisebb városokról, mint Pápa, Celldömölk, vagy Körmend, vagy akár nagyobbakról, mint Szombathely, Győr, Sopron, Veszprém, Székesfehérvár, Mosonmagyaróvár, vagy Tatabánya. De mi is okoz nehézségeket a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek?


Az első és legfontosabb talán, a forgalom tempójának a felvétele. Meg kell szokni az adott városok közlekedési morálját és tempóját, ehhez pedig nagyon rövid időn belül alkalmazkodnunk is kell. Sokszor nem túl türelmesek a forgalomban már régóta vezető személyek, de ne hagyjuk, hogy olyan forgalmi szituációkba hajszoljanak minket, amit még nem tudnánk balesetmentesen megoldani. Mindig úgy vezessünk, ahogyan azt biztonságosnak érezzük. Teljes mértékben uralnunk kell a vezetett járművet, legyen szó akár autóról, akár kis, vagy nagymotorról. Törekedjünk arra, hogy a tanultakat a lehető legtöbb helyzetben tartsuk be, tegyünk eleget a KRESZ-szabályainak. Ha ezt megtesszük, nagyobb esélyünk van elkerülni a városi forgalomban bekövetkezett baleseteket. Vezessünk következetesen és dinamikusan. Mindig lássunk egy kicsit előre, mérjük fel a veszélyhelyzeteket. A balesetek ártatlan elszenvedői általában azok, akik betartják a KRESZ szabályait. Viszont, ha mindenki betartaná ezeket és nem száguldoznának a városokban, akkor nagy valószínűséggel, sokkal kevesebb baleset következne be az utakon.


Ne féljetek vezetni! Az autósiskolákban alapos felkészítésen fogtok átesni, bőven lesz időtök megszokni az adott város forgalmi morálját. A lényeg, hogy akár az autósiskola oktatója mellett, akár egyedül, saját autótokban vezettek, mindig legyetek száz százalékosan koncentráltak. Minden a vezetőkön múlik és megfelelő odafigyeléssel a legtöbb forgalmi baleset elkerülhető, vagy adott esetben mértéke csökkenthető.


A forgalmi vezetést elkezdeni nem könnyű, azonban az országban élő legtöbb személy még fiatal korban 18-20 évesen elkezdi a gépjármű-vezetést. Ők ugyanolyan értékű tagjai a közlekedésünknek, mint aki már több évtizede ül a volán mögött. Figyeljünk egymásra, tartsuk be a KRESZ szabályait és előzzük meg együtt a baleseteket.


NeTcar – Az autósiskola!
Velünk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!

 Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat