Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Tippek kezdő sofőröknek

Az autósiskolába való beiratkozástól a jogosítvány megszerzéséig számos dolgot kell elsajátítani a tanulóknak. A KRESZ megtanulásától a vezetésnél használt technikai manőverek begyakorlásáig mindent tudnunk kell ahhoz, hogy magabiztosan kezdjünk el vezetni a forgalomban.


A mai bejegyzésben a „B” kategóriás jogosítvány megszerzése utáni időszakot fogom bemutatni, valamint rávilágítok a kezdő sofőrök hibáira. Ezen kívül néhány tippet és tanácsot is olvashattok, aminek megfogadásával határozottabban könnyebben tudtok majd vezetni a városi forgalomban.
Tisztában kell lenned azokkal a tipikus hibákkal, amiket a kezdő jogosítvánnyal rendelkező fiatalok elkövetnek az utakon. Ezek ismeretében egyrészt magabiztosabban ülhetsz a volán mögé, másrészt nagyobb biztonságban is érezheted magad. Vegyük át, hogy mire is kell odafigyelni főként a kezdetekben.


Rutintalanság


Tipikus hiba a legtöbb embernél, hogy a jogosítvány megszerzése után nem ül egyből a volán mögé. Megszereztétek a jogosítványt, viszont nagyon kevés lehetőségetek van a vezetésre és nem is nagyon törekedtek arra, hogy ez megváltozzon. Nem szabad hagyni, hogy vezetés nélkül teljenek a napjaitok, heteitek. Minél több a kihagyott idő, annál nehezebb lesz vezetni. Jobban fogtok izgulni, vagy adott forgalmi szituációkban kapkodni. Ez nem vezet jóra, mivel megfontoltan és előrelátóan kell a volán mögé ülni mindenkinek. A vezetés teljes koncentrációt igényel, ezért törekedjetek arra, hogy mindig kipihenten és felkészülten szálljatok be a gépjárművetekbe. 


A legtöbb esetben önbizalomhiány is jelentkezik, ha több hónapot hagytok ki a forgalmi vizsga után. Veszélyes lehet rátok nézve és a forgalomban résztvevő személyekre egyaránt. Nem kell több 100 kilométert vezetni, de nem árt a rendszeresség. Törekedjetek arra, hogy legalább heti 1-2 alkalommal vezessetek, még akkor is, ha csak rövidtávon. A vezetési rutin megszerzése csak tőletek függ. Nyilván az autósiskolák által biztosított vezetési órák elegendőek arra, hogy az alapokat elsajátítsátok és minden forgalmi helyzetben magabiztosan megálljátok a helyeteket. Tudnotok kell, hogy nincs két egyforma forgalmi szituáció, és néhány esetben ezek megoldásához nagyobb rutinra lesz szükségetek. Ezért is javaslom, hogy először a kevésbé forgalmas útszakaszokon gyakoroljatok, és próbáljátok elkerülni a reggeli, vagy a délutáni csúcsforgalmakat.


Amennyiben nem tudunk egyből kellő rutint szerezni, érdemes a nagyobb kihagyás után segítséget kérnünk. A lényeg a gyakorlás. Lehetőség van autósiskolánknál arra, hogy azok, akik nem tudtak kellő rutint szerezni, vagy nagyobb kihagyás után szeretnének a volán mögé ülni, hogy gyakorló vezetési órákon vegyenek részt. Nem szégyen segítséget kérni, mivel fontos, hogy megfelelő magabiztossággal ülj vissza volán mögé.
Mindennek a gyakorlás a kulcsa. Aki megszerzi jogosítványát, az képes arra, hogy bármikor jól megtudja oldani a forgalmi helyzeteket. Ami döntő fontosságú, hogy milyen önbizalommal és milyen mértékű figyelemmel vezet a forgalomban.


Adott esetekben lehetőségünk van egy tanuló matricát ragasztani autónk hátuljára. Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt tudatja a közelünkben haladó sofőröknek, hogy friss jogosítvánnyal rendelkezünk, ezért fokozott óvatossággal és türelemmel közlekedjenek a közelünkben. Másrészt megnyugtatja a gépjármű vezetőjét, hiszen a tudat, hogy jobban figyelnek rá, nagy előnyt jelent. Miután úgy érezzük, hogy már nincs szükségünk erre, egyszerűen távolítsuk el a matricát.
Ne féljetek vezetni. Az autósiskolák oktatói alaposan felkészítenek bennetek minden lehetőségre. Mindig kipihenten és koncentráltan vezessetek, legyetek előrelátóak. A rutin megszerzése csak rajtatok múlik! Vezessetek rendszeresen!


NeTcar – Az autósiskola!
Nálunk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!

 Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat