Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Vezetési tippek

Szeretnék egy kis segítséget nyújtani azok számára, akik még nem tartoznak a tapasztalt gépjárművezetők közé. Ha nemrég szerezted meg jogosítványodat, vagy keveset vezetsz, akkor mindenképp olvasd végig ezt a bejegyzést. Hasznos tippeket és fontos információkat találhatsz.


Tegyük fel, hogy most nemrég szerezted meg a „B” kategóriás jogosítványodat. Fontos, hogy olyan autósiskolát válassz, ahol minőségi oktatók tanítják meg neked a vezetéstechnikai ismereteket. A rutin pályán történő vezetés közben megtanulsz váltani, kanyarodni, fékezni. Ezen kívül gyakorolnod kell a parkolást, az emelkedőn való elindulást, a sarok tolatást és még sok mást is. Ezt követően az autósiskolák oktatói kivisznek az adott város forgalmába. Miután levezetted a kötelező óraszámot és megszerezted „B” kategóriás jogosítványodat, egyedül maradsz és sok esetben nem lesz melletted olyan személy, aki segítséget fog nyújtani. Ezért is kell minden forgalmi szituációt rugalmasan és körültekintően megoldani.


Mindig légy tisztában azzal, hogy milyen útra kanyarodsz rá! Fontos, hogy tudd, mikor van elsőbbséged és mikor kell megadnod más gépjárművek számára. Ha nem látsz az elsőbbségadásra vonatkozó táblát, akkor jobb kezes utcára is számíthatsz. Mindig pontosan tudnod kell, hogy kinek van elsőbbsége, ezzel elkerülheted az ütközéseket.


Figyelj a kerékpárosokra! Ahogy Szombathely utcáin, úgy más városokban is meglehetősen aktív a kerékpáros forgalom a nyári időszakban. Gyakran kísérik az úttesteket kerékpár-utak, vagy kerékpár-sávok. Mielőtt kanyarodnál, mindig nézz vissza, hogy érkezik-e valaki kerékpárral. Gyakran gyorsan hajtanak, így előfordulhat, hogy egyes kerékpárosok 20-30 km/h sebességgel is közlekednek. Ez azt jelenti, hogy nagyon gyorsan érhetnek ahhoz a kereszteződéshez, ahol éppen te is tartózkodsz.


Ügyelj a gyalogosokra! Amikor kijelölt gyalogos átkelőt látsz, mindig lassíts le egy kicsit, és az sem hátrány, ha ilyenkor fékkészenlétbe vagy. A gyalogosoknak minden esetben meg kell adni az elsőbbséget, amikor az arra kijelölt útszakaszon szeretnének átkelni.


Ne kapkodj! A rugalmas vezetés és a kapkodás nem ugyanaz. Rugalmasan vezetni azt jelenti, hogy viszonylag gyors váltásokkal érjük el az 50 km/h-ás sebességet a városban, a kanyarokat is gyorsabban vesszük be és nem fékezünk le annyira a bevétel előtt. Eközben pedig maximálisan koncentráltak vagyunk! Nagyon fontos az odafigyelés, rugalmasan csak tapasztaltabb vezetők tudnak közlekedni. Tisztában vannak vele, hogy mikor, milyen útszakaszon vannak, rutinból és sokszor megszokásból vezetnek. Ezt az előnyt csak több éves tapasztalattal lehet megszerezni. A kapkodás viszont annyiban különbözik a rugalmas vezetési stílustól, hogy itt kevésbé vesszük figyelembe a forgalmi szituációkat és a forgalomban résztvevőket. Majdhogy nem kockáztatva vezetünk. Több esetben nem adjuk meg az elsőbbséget, nem állunk meg a sárga lámpánál, mert sietünk valahová stb. Balesetveszélyes és szabálytalan vezetési viselkedés!


Mindig tartsuk be a KRESZ szabályait! Nem véletlenül kellett annyi órát eltölteni az autósiskolák oktatótermeiben, a Kresz oktatók előadását hallgatva. A vizsga szigorúsága is a ti érdeketeket szolgálja! Fontos, hogy elméletben tökéletesen és hiánytalanul képben legyünk az aktuális KRESZ-szabályokkal! Sok esetben nem adják meg nekünk az elsőbbséget a forgalomban, ilyenkor sem kell dudálni, vagy idegeskedni. A lényeg, hogy ne történjen baleset az utakon. Minden esetben tartsuk be a sebességkorlátozásokat, adjuk meg az elsőbbséget.
Kipihenten üljünk a volán mögé! Szintén fontos, hogy ne vezessünk fáradtan. A reakcióidőnk csökkenésével balesetet okozhatunk. Ne dohányozzunk, valamint ne együnk, vagy igyunk vezetés közben. Amennyiben hosszabb útra indulunk, ne sajnáljuk az időt arra, hogy megállunk néhány óránként fújni egyet és pihenni.


Remélem segítségetekre lesz néhány tanácsom, vezessetek óvatosan és biztonságosan!


NeTcar – Az autósiskola!
Nálunk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat