Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Jogosítvány árak: régen és most

A jogosítványunk megléte a mai világban szinte létkérdés. Aki teheti, már relatív fiatalon elkezdi a jogosítvány megszerzésének folyamatát egy autósiskolában. A nyár az az évszak, amikor a legtöbb diák szeretne jogosítványt szerezni az autósiskolákban, szinte mindenki ilyenkor iratkozik be a tanfolyamokra. Régebben olcsóbb volt a jogosítvány megszerzése - én pontosan tudom - hiszen a régi rendszerben szereztem meg az akkor már várva várt jogosítványt. Az akkori keresetekhez mérve olcsóbbnak számított B kategóriás jogosítványt szerezni. Pár éve könnyebb volt egy jogosítvány árát belekalkulálni az akkori fizetésekbe. Ha emlékeim nem csalnak, akkor körülbelül 60-80 ezer forintból meglehetett csinálni itt Szombathelyen egy autósiskolában a jogosítványt. A család előre kiszámította a várható kiadásokat, és sokkal könnyebben tudott pénzt átcsoportosítani egyik helyről a másikra. Ezt régi ismerőseimtől hallottam. Így örömmel gondolok vissza arra az időre, sikerült jogosítványomat megszereznem. A mai fiataloknak szerintem sokkal nehezebb. A családoknak az anyagi helyzete rosszabb, a kiadások emelkedtek, így ha valaki ellátogat akár egy szombathelyi, akár egy győri autósiskolába jogosítványszerzés céljából, annak nagyon át kell gondolni az tanfolyamok anyagi vonzatait. Sok lehetőség van, akár részletre is kérheti a tanuló némely autósiskolánál, ami megkönnyít a jogosítvány megszerzését. De ahogy én látom, a környezetemben sokan járnak vezetn., Ha a jogosítvány árak nem lennének ennyire magasak, akkor még több ember tudná megszerezni viszonylag fiatalon jogosítványát. 
Régen kevesebb autóiskola volt, körülbelü 2-3, még amikor én végeztem. Manapság szinte minden sarkon jogsit osztogatnak. Ezzel nincs is baj, mert a jogosítványt megszerezni igyekvő tanuló tud válogatni az autósiskolák között. Itt Szombathelyen is sok új autóiskola van, hónapról, hónapra újjak jelennek meg a piacon. Így van minden autósiskolának konkurenciája, ennek következtében rugalmasan változnak a jogosítvány árak.
A mai fiatalok már teljesen más körülmények közt szocializálódtak. Régen kivételes dolognak számított a jogosítvány megszerzése, napjainkban viszont szükséges. Hogy mért? Például, mert a legjobb barátomnak is van, a padtársamnak is van, így nekem is kell jogsi. Ezzel nincs is baj, hisz szükséges a jogsi megléte, de ezzel a szülőkre nagy terhet raknak a fiatalok. Természetesen ők mindent megtesznek gyermekeikért. Van olyan ismerősöm, aki hitelt vett fel két gyermeke jogosítványának finanszírozására, és a mai napig törleszti. 
Egyébként a régi rendszerben tanulni kicsivel könnyebb volt, kevesebb dolgot kellett elsajátítani, letisztultabb voltak a tanfolyamok. A XXI. században sok minden megváltozott, néhány részt a tananyagban átformáltak, hogy a korunk közlekedési moráljának megfelelő tudást szerezhessenek a jogosítvány megszerzői.Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat