Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Felkészülés a forgalmi vizsgára

A forgalmi vizsgára való felkészülés nálam azzal kezdődött, hogy gyerekkorom óta rendszeresen kerékpároztam. Szinte mindenhova így jártam. Részt vettem a városi közlekedésben, megtanultam az alapvető szabályokat. Idővel egyre több dolog ragadt rám. Ha például egy olyan táblával találkoztam, amit még nem ismertem, vagy megkérdeztem valakitől, vagy utána jártam, mit is jelent pontosan. Így idővel egyre többet tudtam a közlekedési szabályokról, és már fiatal koromban arról álmodoztam, mikor lehet végre saját jogosítványom. Régebben 14 éves kortól lehetett kismotor vizsgát tenni, én ezt gondolom a jogosítvány előtanulmányainak. A szombathelyi autósiskolák közül nehéz volt választani, de a jó hírnév segített a jó döntést meghozni. Ha utasként vettem részt a közlekedésben, fürkésző szemekkel figyeltem az utat.
Én egészen fiatal kortól bevezetném a KRESZ-szabályok oktatását, így a fiataloknak is lenne rálátásuk a közlekedésre, így előtanulmányaik lennének a későbbi jogosítvány megszerzésénél. Megkönnyítené a szülök dolgát, hogy gyermekeiknek lenne egy alap tudásuk a közlekedési szabályokról és már így íratnák be őket az autósiskolákba.  
Egy B kategóriás jogosítvány képzésben a forgalmi vizsga előtt 21 órát kell vezetni, hogy vizsgára mehessen egy diák. Ebből az óraszámból 4 órát városon kívül kell megtenni, ez az országúti vezetés. Ez autósiskolánként megegyező.  Az autópályás vezetés nem szerepel a kötelező tananyagban, szerencsénk van, ha az oktató biztosítja ezt a lehetőséget a jogosítvány megszerzésének folyamata közben. A forgalmi vizsga útvonalai közül is van, amelyik elhagyja a várost. Kötelező vezetési szituáció az éjszakai 2 órás vezetés. Az évszakoknak megfelelően meg van határozva melyik hónapban melyik az a legkorábbi időpont, amikor ezt a vezetési gyakorlatot meg lehet kezdeni. Az autósiskolák oktatói fokozottan figyelnek arra, hogy tanulóik minden körülmény között tudjanak vezetni, az előírásoknak megfelelően.
A forgalmi vizsgán derül ki, hogy mit és hogyan tanultunk meg a KRESZ elméleti órákon és ezeket, hogy alkalmazzuk kint élesben. Itt derül ki, hogy sajátítottuk el a vezetéstechnika és vezetéselméleti ismereteket, hogy szerepelünk a forgalomban. A forgalmi vizsgán mindig nálunk kell lenni az érvényes személyi igazolványunk és a fényképes tanuló igazolványunknak. A forgalmi vizsga a vizsga kiinduló helyéről kezdődik. A vizsgabiztos leegyezteti a személyes adatainkat, majd jön a „nagy húzás”. Ekkor derül ki, hogy melyik vizsgaútvonalat kapjuk, ami az utolsó akadályt jelenti a jogosítvány megszerzésének folyamatában. Ezen a lapon egy szám szerepel, amely egy útvonalat jelent, amerre a vizsgán haladni fogunk. Természetesen a konkrét nyomvonal menet közben fog eldőlni, az oktató mondja mindig, merre kell menni. hangos érthető utasításokat ad a vizsgázónak. A forgalmi vizsgán az indulás előtt szintén le kell ellenőrizni mindazokat, amiket a járműkezelési vizsgán, sőt egy üzemi fékpróbát is kell tennünk. Az ellenőrzések megállapításait az oktatónk felé hangosan közöljük.
A leggyakoribb azonnali sikertelenséget okozó hibák:
-    közvetlen balesetveszély okozása,
-    szabálytalan iránytartás, kanyarodás,
-    gyalogos elsőbbségének nem megfelelő biztosítása,
-    záróvonal átlépése,
-    elsőbbség meg nem adása, általában jobbkezes utca elnézése,
-    gyorshajtás,
-    sikertelen parkolási kísérlet,
-    buszsávban közlekedés.
A vizsgaszabályzatban az szerepel, hogy a kisebb hibákra hibavonalat kapunk. Ha a 10 hibavonalat elérjük, akkor a vizsga sikertelen. A vizsga végén ha visszaérünk a kiindulási helyre, a vizsgabiztos értékeli az egész vezetésünket és dönt arról, sikeresen teljesítettük-e a vizsgát, vagy sem.  A sikeres vizsga után még nem vezethetünk a forgalomban, mert ez ekkor még nem jogosít fel minket. 4 nap múlva fel kell keresnünk a vizsgabizottságot, és be kell vinni személyes iratainkat, a vöröskeresztes papírokat. Egy igazolást fogunk kapni, amellyel az okmányirodában átvehetjük majd az új vezetői engedélyünket, ami körülbelül 1-3 hét alatt lesz kipostázva. 
Autósiskolánkban bővebb információt kaphatsz a vizsgákról. Fordulj hozzánk bizalommal!


NeTcar – Az autósiskola!
Velünk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!

 Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat