Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Női és férfi autóvezetők

A nők másként vezetnek, mint a férfiak, ez biztos. Én úgy gondolom, kevesebb női vezető szerez jogosítványt, mint férfi. Vagy ha szereznek, akkor is valamennyivel nehezebben. A nőknél én főleg azt látom gondnak, hogy nem érzik úgy az autót, mint a férfiak. Nekem fixa ideám az, hogy valamennyire igenis tisztában kell lennie a vezetőnek a kocsi működésével. Tudnom kell, hogy mi történik a motorban, hogyan működik a sebváltó, mitől fog a fék. A nőknél ez szintem már ideológiai okokból is hiányzik. 
Köztudott, hogy a nőknek rosszabb a térlátásuk, ami tudományosan bizonyított tény. Ennek pedig nem csak a szűken vett forgalmon belül, de nagyobb léptékben is vicces következményei vannak. Sokszor tapasztaltam női vezetőknél azt, hogy egyszerűen nem ismerik ki magukat az utcák között még ismerős terepen sem. Így nehéz megfelelni a jogosítvány megszerzéséhez szükséges feltételeknek.
Pár éve egy érdekes kísérletet folytattam. Az volt ugyanis az érzésem, hogy a nők kevésbé előzékenyek, mint a férfiak. Ennek kiderítésére egy hétig vadul és módszeresen strigulázgattam. Végül gyanúm nemhogy beigazolódott, de jelentősen túl is teljesítettem a tervet. Házi statisztikám ugyanis azt mutattam, hogy ha átengedem az áthaladási jogot, a nők harmadannyi részben köszönik ezt meg, mint a férfiak, ugyanakkor, ha engem kellene elengedni, ezt az ilyen szituációba kerülő nők negyed annyian teszik meg, mint a férfiak.
Egy ismerősöm barátnője meg is magyarázta ezt, én meg nem tudtam, hogy nevessek, vagy vessen szét az idegesség. Ezt válaszolta: még szép, hogy beengednek, mit köszöngessek. Ha meg nekem van elsőbbségem, buta leszek várni.
Van egy történetem, ami tanulságos: 
Ismerősöm felesége kapott egy szép, új tűzpiros nyugati kisautót férjétől. Néhány hetes volt az autó, amikor elindult a hölgy a barátnőjével a szomszéd kisvárosba vásárolgatni. Haladtak végig a kisváros főutcáján, ahol mellesleg elég erős átmenő forgalom is van, és keresték azt az utcát ahol a múltkor azt a szép kis blúzt látták. A kereséshez természetesen lassan kell haladni, úgy kb. 30-40 km/órával. A mögöttük döcögő teherautó egyszer csak megunta a döcögést, és előzésbe kezdett. Ebben a pillanatban a barátnő felvisított: nézd nem ez az az utca?! A hölgyvezető pedig irányjelzés nélkül, teljes lendülettel balra. Leszakadt a kis piros autó teljes baloldala. Szerencséjükre megúszták komoly sérülés nélkül.
Szerintem azért van gyakran "baj" az utakon a női vezetőkkel, mert egyrészt nem igazán adunk nekik alkalmat a tapasztalatszerzésre, másrészt szerintem érzékenyebbek a vészhelyzetekre. Márpedig az autóval való közlekedés szinte folyamatosan az. 
A gyakoribb eset, mikor a bizonytalanság eredménye a határozatlanság, a bénázás, de van egy olyan típus is, aki ezt leplezve nem a fékpedál felett köröz állandóan a lábával, hanem a gázt nyomja. Az a legszörnyűbb!
Akiben nincs elég türelem, tolerancia, javasolom, ne üljön autóba. Nem született mindenki "profinak", legyen szó férfiról, vagy nőről. Az autósiskolákban megtanítanak mindenre, amihez szükségünk van a jogosítvány megszerzéséhez. A "hétköznapi" autóvezetés nem autóverseny. Véleményem szerint legalább annyi férfi vezet borzasztó módon, mint nő. Mi ennek az oka? Másképp működik a reflex, rutintalanság. Az autósiskolák oktatói nem különböztetnek meg tanulókat. Mindenkinek ugyanolyan felkészülést és tananyagot biztosítanak a jogsi megszerzéséhez. Na de! Ha valaki rosszul táncol, mert nincs ritmusérzéke, kiutáljuk és kitiltjuk a táncos szórakozóhelyekről? Amikor egy hölgynek 8 percig tart beparkolni "egy kamionnyi helyre" előttem én sohasem kapom fel a vizet. Én azt gondolom, hogy azért mert valaki "rosszul" vezet autót, még nem csökkent képességű. Talán az autósiskolában nem gyakorolta eleget. Vagy csak félti az autóját. Ki tudja.
Ha valaki fél a forgalomban vezetni, a szombathelyi autósiskolák, a győri autósiskolák vagy akár a veszprémi autósiskolák mind, egytől-egyig lehetőséget biztosítanak plusz órák vezetésére. Ne féljünk megkérni az autósiskolában lévő oktatónkat, hogy adjon még órákat számunkra. A jogosítvány árak így is magasak, nem azon a pár ezer forinton fog múlni.
A női sofőrök többsége úgy gondolja, hogy a lassú, körülményes vezetés egyenlő a biztonságos vezetéssel, holott éppen azzal idéznek elő veszélyhelyzetet, hogy nem veszik fel a forgalom ritmusát, ezzel kockázatos előzésbe kényszerítik a normális tempóban haladni vágyókat. Ha egy előttem feltűnően szerencsétlenkedő autó halad, az esetek többségében nő a sofőr, a maradék 70 éves bácsika, vagy éppen mobiltelefonáló, egyébként vezetni tudó személy.
És egy megtörtént eset: Egy ismerősöm hátulról beleszállt egy kocsiba, amelyik a zöldnél hirtelen lefékezett. Abban egy hölgy utazott ránézésre 20 dioptriás szemüvegben. Azt állította, hogy a lámpa piros volt. Voltak tanúk, akik megerősítették, hogy tényleg zöld volt. Kijöttek a rendőrök is, de csak a vállukat vonogatták: hát igen, kérem, mindig megfelelő követési távolságot kell tartani, mert pl. mi lett volna, ha egy gyalogos miatt fékezni kell? 
A dilemma: ennek a nőnek papíron igaza volt. Valami mégis azt súgja nekem, hogy el kellene venni a jogosítványát. 
Általánosságban. A statisztikák szerint tényleg kevesebb balesetet okoznak a nők, és azt is főleg parkolásnál. Ezt állítják az azonos levezetett km-re vetített statisztikák is. De vajon igaz ez? Nem okoznak-e nagyon sok olyan balesetet, ahol papíron ugyan tiszták, de valahogy az emberben mégis marad egy nagy kérdőjel? 
Még egy szempont. Előre is elnézést Hölgyeim, de nem lehet kikerülni a témát. A KRESZ szabályozza a járművezetés feltételeit. Alkoholos befolyásoltság, kábítószer, erős gyógyszer hatása alatt ugye nem. De mi a helyzet a "nehéz napokkal"? Szerintem a legtöbb nőnek ilyenkor nem volna szabad a volán mögé ülni.
Arra bíztatnék mindenkit, aki félve és bizonytalanul vezet, hogy keressenek fel egy autósiskolát, legyen az Szombathelyen, Győrben, Veszprémben, vagy akár Székesfehérváron. Ezekben az autósiskolákban készséggel fognak a rendelkezésetekre állni, és segítenek, hogy magabiztos és határozott autóvezetőkké váljatok. Ne feledjétek: az autósiskolákban értünk vannak!
NeTcar – Az autósiskola!
Nálunk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!

 Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat