Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Ittas vezetés

Magyarországon 2001-től napjainkig évente, hozzávetőlegesen 18500-19000 személyi sérüléses baleset történik. Közülük halálos kimenetelű 1200-1500 baleset, súlyos sérüléssel végződő 6-700, könnyű sérülés pedig 10-12000.
Kiemelést kíván, hogy az összes személyi sérüléses baleset 6-7%-a halálos kimenettel, 30-40%-a súlyos sérüléssel, 55-60%-a pedig könnyű sérüléssel végződött. Ittas állapotban 2100-2300 balesetet okoznak, részarányuk az összes baleseten belül 12-14%.
Kevesen tudják, hogy az ittas vezetés főként azért veszélyes, mert már igen kis mennyiségű alkohol hatására beszűkül a látótér, kiesik a perifériás látás. Már 0,4 ezrelék véralkohol-koncentráció (kb. 7 dl sör elfogyasztása után jön létre ilyen nagyságú véralkohol-koncentráció) esetén a szemmozgás koncentrálódik, 0,8 ezreléknél pedig jelentős látótér-beszűkülést találtak.
A józan vezetők mindig figyelnek az őket előző járművekre, az 0,8 ezrelék véralkoholszint mellett vezetők viszont nem pillantanak az őket előző járművekre, ami szintén a látótér beszűkülésére utal. Az ittasan vezetők ráadásul nincsenek ennek tudatában, azt hiszik, hogy tökéletes látással vezetnek.
Egy rövid történet:
Úgy tűnik, van, aki nem hogy más kárán, a sajátján sem igen tanul: a 30 éves T. Tamás rövid időn belül kétszer is ittas vezetésen érték, ráadásul a forgalmival és jogosítvánnyal sem volt minden rendben. Körülbelül 10 éve szerezte meg jogosítványát egy szombathelyi autósiskolában. Nem tudni pontosan, melyik autósiskola volt a sok közül. Az biztos, hogy Szombathelyen történt.
A szombathelyi rendőrök először még tavaly decemberben csípték fülön, amikor pont elhaladt egy szombathelyi autósiskola előtt, és közúti ellenőrzés során kiderült, hogy sem a saját, sem az autó papírjai nincsenek nála. Az autóról ráadásul gyorsan megállapították, hogy a műszaki engedély érvényessége fél éve, 2013 nyarán lejárt. A rendőrök alkoholszondát is fújtattak T.Tamással, a szonda, majd a vérvétel is pozitív értéket mutatott. A férfi jogosítványát azonnal elvették, gyorsított eljárásban a szombathelyi bíróság elé állították.
Február 13-án megismétlődött a történet: az immár jogosítvány nélkül is volán mögé ülő férfit ismét igazoltatták (ráadásul ismét ugyanannál az autósiskolánál), a szonda ezúttal is előkerült, s ismét pozitív értéket mutatott. A 30 éves férfi ellen járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt újabb büntetőeljárást indított a szombathelyi rendőrség, melyet 2014. március 3-án bíróság elé állítási javaslattal fejezett be.
És egy elgondolkoztató történet:
Dr. K.T. ellen ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. 2013 november 19-én a szombathelyi Pázmány Péter Körúton nagy sebességgel ütközött egy, az út jobb oldalán szabályosan parkoló autóval. Olyan erővel csapódott a gépjármű bal hátuljának, hogy az autót az előtte álló villanyoszlopnak préselte.
A sérült autó tulajdonosa elmondta: a helyszínre érve megpróbált egyezkedni, de a bíró folyamatosan telefonált autójában ülve. Megpróbált elhajtani, de az autója nem indult, ekkor gyalog akart menekülni, ezért rendőrt hívtak. Dr. K.T. hőzöngve hadonászott a rendőröknek bírói igazolványával, és mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó megfújni a szondát. A bíró közben megjelent ügyvédje is összetűzésbe került a rendőrökkel, bilincsbe verve vitték el. "Az ügyvéd meg is fenyegette a rendőröket, azt kiabálta, hogy maguk ki lesznek rúgva" – tette hozzá az autó tulajdonosa.
"A Központi Nyomozó Főügyészség ittas járművezetés vétségének gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Az ügyben érintett bíró mentelmi jogának felfüggesztését követően, 2014. január 7-én gyanúsítottként hallgattuk ki a bírót, aki elismerte a cselekmény elkövetését. A főügyészség az ügyben 2014. január 13-án ittas járművezetés vétsége miatt a Bíróságon vádat emelt" 
NeTcar - Az autósiskola!
Nálunk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat