Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Vizsgabiztosok, rémhírek

Egy kicsit kényes a téma, de úgy gondoltam meg osztom veletek erről is a véleményem. Szóval akkor a vizsgabiztosokról fogok írni, valamint azokról a rémhírekről, amik körülöttük keringenek az autósiskolákban. Bár nem is inkább az autósiskolákban, hanem inkább az autósiskolákban tanuló fiatalok között. Előre szeretném leszögezni, nem kell félni sem a forgalmi vizsgától, sem a vizsgabiztosoktól.
Az autósiskolák oktatói tökéletes felkészítést biztosítanak mindenki számára, aki eljut a „B” kategóriás forgalmi vizsgáig. Az autósiskola oktatója, már az első alkalomtól kezdve tájékoztatja a tanulókat a vizsgabiztosokkal kapcsolatosan. Arra kell gondolni, hogy a legtöbb forgalmi szituációban kifejtik azokat az okokat, ami miatt egyszerre buktatnak az vizsgabiztosok, valamint folyamatosan kommunikálják a tanulók felé azokat az okokat, ami egyből nem vezet a bukáshoz, viszont nem nézik jó szemmel. Amiben biztos vagyok az az, hogy a szimpátiának semmi köze a vizsgához. A vizsgabiztosok nem ránézésre fogják eldönteni és nem is szimpátia alapján, hogy ki szerezheti meg a jogosítványt és ki nem. Egyetlen dolog fog számítani, mégpedig az, hogy ki, hogyan fog vezetni abban az egy órában, amíg tart a forgalmi vizsga az autósiskolák keretein belül. Szóval ne tessék megijedni. Ha jól vezetsz és határozott vagy, nem kell félned. Az autósiskolák oktatói köztudottan ismernek minden vizsgabiztost a környékről. Mind más és más személyiség, nincs két egyforma köztük. Ez nem is baj. Az oktatód még a vizsgád előtt is el tud látni hasznos információkkal, a vizsgabiztossal kapcsolatban. Mik azok a dolgok, amikre nagyon, illetve jobban oda kell figyelned, mi az, ami kevésbé hangsúlyos. 
A forgalmi vizsga idején általában az oktatód és a vizsgabiztos folyamatosan beszélget a kocsiban. Azt is hihetnéd, hogy az oktató próbálja elterelni a figyelmét, de ez csak azért van, hogy kicsit fel tudjon oldódni az aki már csak egy lépésre van jogosítványa megszerzésétől. Vizsga közben ugyanúgy az oktatótól fogod kapni az utasításokat, ahogy a gyakorlat óráid közben. A vizsgabiztosok nem szoktak beleszólni, nem változtatják meg hirtelen a már megszokott útvonalakat. Ők csak arra kíváncsiak, hogy megállod-e a helyed a forgalomban segítség nélkül. Ha nem izgulsz és csak azt csinálod amit már a levezetett 30 óra alatt is magabiztosan csináltál, akkor nem lesz gond.
Figyelj a részletekre!
Itt arra gondolok, hogy minden technikai manővert a legjobb tudásod szerint hajts végre. Nagyon kell koncentrálnod vizsga közben. Minden egyes apró és nagyobb részletre egyaránt. Az autósiskolák érted vannak, úgy ahogy az oktatók és akár hiszed, akár nem a vizsgabiztosok is. Itt nem a minél több pénz beszedéséről van szó, hanem arról, hogy olyan fiatalokat „engedjenek” ki a forgalomba, akik tökéletes résztvevői lesznek a közlekedésnek hazánkban. Amit az autósiskola oktatója mond a gyakorlati órák során, azt mind érdemes megfogadni, betartani és úgy cselekedni. Ők ismerik a vizsgabiztosok gondolkodásmódját, a hibák súlyát és még fokozhatnám.
Végül következzen az én történetem a témával kapcsolatban:
Annó, volt vagy 5 éve, beiratkoztam egy szombathelyi autósiskolába. Szerettem volna még 18 évesen megszerezni a jogosítványomat, annak érdekében, hogy később ne kelljen ezzel foglalkoznom. Legyen meg, mert életem során bármikor szükségem lehet majd rá. Szerencsére olyan oktatót választottam az autósiskolából, akivel jól együtt tudtam működni. Öröm volt vele a vezetés. 
Tőle egy rossz szót sem hallottam a vizsgabiztosokról. Számos jó tanáccsal látott el a levezetett óráim közben. Közeledett a forgalmi vizsgám időpontja. Ismerőseim, osztálytársaim és hasonló cipőben jártak akkor, mint én. Ők is közel voltak a jogosítvány megszerzéséhez. Valaki már büszkén mutatta az osztályban a frissen elkészült jogosítványát. Tőlük rengeteg rémhírt hallottam a vizsgabiztosokról. Volt olyan, aki azt mondta, hogy statisztika alapján dolgoznak ezek az emberek. Utasításokat követnek. Meg van nekik adva, hogy egy nap mennyi embert engedhetnek át és mennyi embert kell megbuktatniuk. Mindig csak a statisztika. Én már akkor sem hittem el, nem gondoltam, hogy ezen fog múlni jogosítványom megszerzése. Úgy éreztem jól megy a vezetés. Elérkezett a vizsga napja és nem lepődtem meg, amikor egy nagyon szimpatikus és kimért vizsgabiztos ült be mögém az autóba. A vizsgám közben folyamatosan beszélgetett az oktatómmal. Közben csak hallgattam az utasításokat: - Következő lehetőségnél forduljunk balra! – Parkoljunk be párhuzamos ezen az útszakaszon. Még sorolhatnám. Mondhatni észre sem vettem, hogy ül mögöttem valaki. A tükörbe mindig jól láthatóan belenéztem, sokszor találkoztam a vizsgabiztos tekintetével. Gondoltam, hogy ez pozitív lesz nála. Semmi komoly hibát nem vétettem a 40 perc alatt. Miután végeztem és beparkoltam az autósiskola pályáján, egy rövid és pozitív értékelést követően sikeresen teljesítettem a forgalmi vizsgát. – Ez az! Megszereztem a jogosítványomat. A következő napokban már mehettem is az okmányirodába és pár héten belül már én is büszkén mutattam az osztályban a friss okiratot: a jogosítványt!
Hát ennyit a rémhírekről. Senki ne aggódjon, ez egy tanulók és ismerősök által kreált nem valóságos feltevések generálása. Ha magabiztos vagy és jól vezetsz, nem lesz olyan vizsgabiztos, aki azért buktatna meg, mert nem vagy számára szimpatikus, vagy akár azért mert éppen rossz napja van.

NeTcar – Az autósiskola!
Nálunk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat