Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

580 km? 30 óra?

Az új jogszabályok szerinte az autósiskolákban a forgalmi vezetésben a tanulóknak 580 km-t és 30 órát kell vezetni. Ezt követően jelentkezhetnek forgalmi vizsgára, majd sikeres elvégzése után szerezhetik meg a jogosítványt. Most konkrétan a „B” kategóriás jogosítványról beszélek. Ez autósiskolánként megegyező, legyen szó akár szombathelyi autósiskoláról, győri autósiskoláról vagy akár veszprémi, székesfehérvári autósiskoláról. 
Az jogosítvány árak tekintetében alapból nincs nagy különbség az autósiskolák által kínált árak között. Nem tudom, hogy a tanulók hány százalékának sikerül plusz óra vásárlása nélkül, az első alkalommal sikeresen átmenni a forgalmi vizsgán. Én 30-35%-ra gondolok, persze ez csak az én találgatásom.
Tény, hogy az 580 levezetett kilométer azért nem kevés. Ezt nem szimplán nappal kell elvégezni. Az autósiskolák oktatóinak lehetőséget kell biztosítani az éjszakai vezetésre is. Ezen kívül országúton is jó néhány kilométert is meg kell tenni a tanulóknak. Valljuk be, itt azért viszonylag rövid időn belül elég sok kilométert meg lehet tenni.
Ebbe még nem számoltuk bele a plusz órákat. Abban az esetben kell többet vezetni, ha az autósiskolák oktatói vagy akár a tanulók érzik úgy, hogy még nem sikerülne a vizsga. Néhány kötelező vezetéstechnikai rész még kevésbé megy a tanulónak. Gondolok itt a párhuzamos parkolásra, az egy ívben való megfordulásra, vagy a tempós vezetésre városi körülmények közt. A legtöbb tanulónak muszáj extra órákat venni az autósiskolákban. Ez nem csak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges forgalmi vizsga érdekében kell, több esetben azért is, hogy ha majd a friss jogosítvány birtokában az autóba ülnek a fiatalok, sokkal magabiztosabban tudjanak vezetni a forgalomban, akkor már segítség, azaz oktatók nélkül.
A jogosítvány árak tekintetében nem lesz túl sok ráfizetés, mivel a tanulók magas százalékának elegendő 3-5 plusz óra vezetés a sikeres vizsga eléréséhez. Amennyiben viszont az első forgalmi vizsgát nem sikerül megcsinálni, úgy 5-10, de akár 15 plusz órát is le kell vezetni a tanulóknak. Erre mind az ő érdekükben van szükség, megspórolva ezzel a nem alacsony vizsgadíjak felesleges befizetését. A jogosítvány árak így már könnyen az egekbe szökhetnek. Napjaink benzin árai mellett, ez mondjuk nem is túl meglepő. 
30 óra vezetés a jogosítvány megszerzéséig. 
Az 580 kilométert könnyedén le lehet vezetni 30 óra alatt. Némely vezetni tanulónak lehetősége van az autópályán való vezetésre is. Így könnyedén összejön a kilométer. 
Más megközelítésből mondhatjuk, hogy a 30 óra az szinte semmi. Mit is lehet megtanulni 30 óra alatt? Elegendő ahhoz, hogy kicsit szokjuk városunk forgalmát vezetőként, az alapvető dolgokat begyakoroljuk, de azon kívül másra már nem. Tapasztalatszerzésre nem elég 30 óra. Ahhoz inkább 300 órát kellene vezetni. Az autósiskolák megadnak minden lehetőséget arra, hogy a tanulók magabiztosan érkezhessenek a forgalmi vizsga napján az autósiskolák területére.
A jogosítvány megszerzése nem egyszerű dolog. A régi rendszerben még volt rutinvizsga. 10 órát kellett vezetni a rutinpályán, ezt követően kellett vizsgázni. Itt a legalapvetőbb dolgokat kellett bemutatni a vizsgabiztosoknak. Mivel már nem kötelező a rutinpályát használni, sok oktató egyszerre a forgalomba viszi tanítványait. Bár az esetek nagy többségében még az autósiskolák rutinpályáján kezdik el a vezetést a tanulók. Az óraszám ugyanúgy 30 óra összességében, csak annyi a különbség, hogy most nincs szétbontva.
Abból a szempontból jó, hogy csak egy vizsgadíjat kell fizetni az autósiskolák felé a tanulóknak. (Persze, ha sikerül az első vizsga.) 
Összegezve: Nem tartom rossz ötletnek a rutinvizsga eltörlését. Viszont úgy gondolom, hogy az autósiskolák oktatói nagy többségben mégis a rutinpályákon tanítja a fiatalokat az alapokra. Ez a legjobb lehetőség ezeknek a technikáknak az elsajátítására, hisz nincs forgalom, így kevésbé izgulnak a jogosítványra vágyó tanulók.

NeTcar – Az autósiskola!
Nálunk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat