Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Oktató és tanuló viszonya az autósiskolában

Következő témánk az autósiskolákon belül az oktatók és a diákok kapcsolata. Elmesélek majd egy saját élményt is, ami teljesen pozitívnak mondható, viszont felhozok majd néhány negatív témát és történetet a blog során. Kezdjük akkor az elején: Autósiskolák – oktatók.
Magas számú oktató tartozik az egyes autósiskolákhoz, legyen az Szombathelyen, Győrben, Veszprémben, Székesfehérváron, Körmenden, Celldömölkön, vagy akár Mosonmagyaróváron. Autósiskolánként 10-20 oktató sem elképzelhetetlen. Ez főleg a nagyobb hírű és több jogosítványt szerezni vágyó tanulót foglalkoztató autósiskolákra igaz. A tanulók száma is arányos általában az autósiskolák által foglalkoztatott oktatókhoz. Általában az autósiskolák annyi oktatót alkalmaznak, hogy tökéletesen le tudják fedni a jelentkező jogosítványra vágyók egészét.
Szombathelyen sem volt ez másként. 3 éve szereztem meg a „B” kategóriás jogosítványomat Szombathely egyik legjobb hírű autósiskolájában. Egyik kedves ismerősöm ajánlott nekem egy oktatót, mivel ő is ebben az autósiskolában szerezte meg jogosítványát. Én adtam a véleményére, és felkeresetem. El is tudott vállalni, mivel pont azon a héten végzett két tanulója is és szerezték meg jogosítványukat. A kapcsolatunk már az elején zökkenőmentesnek bizonyult. Ő tanított, bár hozzá kell tennem, hogy nem volt könnyű dolga. Én pedig tanultam szorgalmasan, hiszen tudtam, hogy ez az utolsó, ám a legnagyobb lépés, amit a jogosítványom megszerzése érdekében meg kell tennem. Kellőképp motivált voltam, sokat gyakoroltam. Voltak jobb és kevésbé jó időszakok. Nem mondom, hogy nem kiabált velem, néhány alkalommal. Tudom, megérdemeltem. Szerintem, ha jó időben kapjuk a szidást, akkor az egy kicsit helyre tudja zökkenteni a fejüket. Sokan panaszkodnak, hogy az autósiskolák oktatói szigorúak és sokat kiabálnak, esetleg csapkodnak, vagy hasonló dolgokat csinálnak. Ezzel nincs semmi baj, őket is meg lehet érteni. Az a céljuk, hogy minél előbb jogosítványhoz jussunk a megszerezhető legnagyobb tudás és vezetési rutin birtokában. Ha ehhez az kell, hogy kiabáljanak, amikor olyan hibát vétünk, amit már nem szabadna, például esetemben a forgalmi vizsga előtti napon, akkor a kiabálás igen is helyén való.
Ennek ellenére a mai napig hálás vagyok oktatómnak, aki oroszlánrészt vállalt abból, hogy megszerezzem „B” kategóriás jogosítványomat. Köszönettel tartozom a szombathelyi autósiskolának is, akik biztosították a megfelelő körülményeket, oktatókat és a jogosítvány árakat sem emelték fel az égig. Jogosítványomat viszonylag rövid idő alatt megszereztem, azóta pedig aktív és magabiztos tagja vagyok országunk közlekedésének.
Egy hölgy ismerősöm már nem vélekedik ilyen pozitívan az oktatójáról. Ő egy másik autósiskolát választott a jogosítványa megszerzéséhez. Azt állítja egy nagyon bunkó oktatóhoz került, mert akit választani szeretett volna, sajnos nem tudta elvállalni időhiányra hivatkozva. Hát szokott ez így lenni, általában nincs sok különbség az autósiskolák oktatói közt. Na, szóval: a hölgy előadásában úgy hangzott, hogy ordibált csapkodott és szentségelt az oktató az anyósülésen, amikor valamit rosszul csinált. Kérdeztem tőle, hogy milyen hibát vétett, amikor ezek a dolgok történtek. Válaszként 3 olyan dolgot kaptam, amiért nem csak azonnal bukás jár a vizsgán, de még közvetlen balesetveszélyhez is vezethetett volna. Nyilván az autósiskolák oktatóinál is van egy határ, de ilyen durva dolgokat még rutintalanul sem szabad elkövetni. Jobban kell koncentrálni a vezetésre, tiszta fejjel kell a volán mögé ülni. jobb a békesség. Ha normálisan vezetsz garantáltan nem fognak kiabálni. Hibázni meg lehet. Sőt, aki még csak tanul vezetni az akarva-akaratlanul többet fog hibázni, mint akinek már meg is van a jogosítványa. 
Általánosságban azt mondom, hogy jó az oktató és a tanuló kapcsolata az autósiskolákban. Persze van néhány kivétel, de lássuk be, ez általában nem az oktatókon múlik, hiszen ők ugyanúgy állnak minden tanulóhoz, nem tesznek különbségeket, nem diszkriminálnak negatívan.
Vezessetek bátran, koncentráljatok abban az egy-két vezetéssel eltöltött órában, és meglátjátok, nem lesz kiabálás, vagy csapkodás. Az oktatók a tanulókért vannak, ahogy az autósiskolák is azt szeretnék, hogy minél előbb megszerezzétek jogosítványotokat. 
NeTcar – Az autósiskola!
Nálunk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!

 Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat