Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Jogosítvány itthon és külföldön

A legtöbb magyar ember tisztában van a jogosítvány megszerzésének a módjával. Több, mint minden második nagykorú ember rendelkezik jogosítvánnyal hazánkban. A legtöbbünk azt is pontosan tudja, hogy mi a jogosítvány megszerzésének a módja. Röviden így lehetne elmondani: beiratkozunk egy autósiskolába, legyen az Szombathelyen, Győrben, Sopronban, Veszprémben, Székesfehérváron, vagy más nagy –és kisvárosban Magyarországon. Ezt követően részt veszünk jó néhány óra elméleti oktatáson. Majd elmegyünk a KRESZ-vizsgára. Ha sikeresen elvégezzük, indulhat is a vezetés. Az autósiskolák oktatói készségesen segítenek, hogy mielőbb megszerezhessük jogosítványunkat. 30 óra vezetés után jó esetben eljutunk a vizsgára, amit ha sikeresen teljesítünk, meg is szerezzük jogosítványunkat. Egy dolog, amit még nem mondtam: át kell menni még az elsősegély vizsgán is. Így lesz teljes az autósiskolák szolgáltatása, a jogosítvány megszerzése. 
Az Amerikai Egyesült Államokban ez merőben eltér a hazai sémáktól. Autósiskola ott is van, ráadásul egy rakással. Tényleg minden sarkon autósiskolával találkoznak a jogosítványra vágyó fiatalok. Az emberek ki-be járkálnak szinte egész nap. Az amerikaiak 16 éves koruktól vezethetnek (igaz, csak felnőtt jelenlétében), ami 2 évvel is a magyarországi jogszabályok előtt található. Az amerikai autósiskolák vizsgái rövidnek és komplexnek mondhatóak. Talán ez a két szó tudja a legjobban jellemezni a külföldi vizsgát. Nincs oktatás, nincs felkészülés, nincs vezetés. Néhány elméleti kérdésre kell válaszolni a jogosítványra hajtó fiatalnak. Amennyiben ezekre helyen válaszol, ott helyben meg is kapja jogosítványát és már aznap legálisan ülhet a volán mögé.
Egyes amerikai iskolákban tananyag a vezetéselmélet. Az iskolapadban tanulhatnak részletesebben a diákok, ami a későbbiekben sokkal könnyebbé teszi majd a jogosítványszerzést. Jó ötletnek tartom, szerintem hazánkban is be kellene ezt az oktatási formát vezetni. Lehet, hogy már az általános iskolákban lehetne kezdeni. Egyrészt megkönnyíti az autósiskolák dolgát, másrészt már egész fiatal koruktól többet fognak tudni az emberek a közlekedésről.
Az előnyök mellett természetesen számos hátránnyal is rendelkezik az amerikai típusú autósiskolák oktatása. Több közt a gyakorlati órák hiányából fakadó vezetéstechnikai készségek teljes hiánya. Azzal a kevés rutinnal sem rendelkeznek, amit a 30 óra, illetve az 580 km vezetés alatt itt Magyarországon szereznek a jogosítványra hajtók. Summázva egy 10 perces gyakorlati vizsgát követően jogosítványt lehet szerezni az Egyesült Államokban, míg hazánk autósiskoláiban hónapokat kell várni a jogosítvány megszerzésére.

 Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat