Startjogsi Ajándékutalvány! facebook Ajánlói program ritmo.hu - iPhone alkalmazás ritmo.hu - Android alkalmazás facebook

Érdekességek

Friss jogosítvánnyal rendelkezők nehézségei

Az autósiskolából kilépve, vár minket a forgalomban való vezetés. Annyi biztos, hogy nem olyan lesz, mint mikor oktatónk tanított vezetni minket. Vezess akár Szombathelyen, Győrben, Sopronban, Pápán, Körmenden, Veszprémben, Celldömölkön, vagy Budapesten, muszáj lesz megszoknod a közlekedési morált. El kell majd sajátítanod az írott és íratlan szabályokat.
Annak ellenére, hogy mindent úgy tanultunk az autósiskolában, hogy vagy fekete, vagy fehér, itt bizony előjön egy köztes megoldás (hívjuk szürkének). Nem biztos, hogy mindent úgy fogsz csinálni, ahogy azt az autósiskolában oktatták. Alapnak tökéletes, viszont sok kényszerítő körülménnyel fogsz találkozni vezetés közben, valamint olyan szituációkkal, amiket a 30 óra alatt még nem tapasztaltál. Néha olyan szituációkba kerül az ember, amit szabályosan akarva sem lehetne megoldani. Nem nagyobb dolgokra kell itt gondolni, csak szimplán apróságokra, mégis szabályt fogunk szegni ezáltal. Ez nem is baj, mivel ha összehasonlítunk egy friss jogosítvánnyal vezető fiatalt egy olyan emberrel, akinek már évek óta van jogosítványa és sokat is vezet, akkor hatalmas különbségek fognak kiütközni. A régebbi sofőrök, sokkal bátrabban és dinamikusabban vezetnek. Az alapok ugyanazok, mindenki egy autósiskolában szerezte meg a jogosítványát, az idő pedig mindent megváltoztat.
Sok esetben nehezen lendülnek bele a friss jogosítvánnyal rendelkezők a közlekedési életbe. Nehéz felvenni a tempót, nehéz gyors és jó döntéseket egy időben meghozni. Minden rutin és tapasztalat kérdése. Ehhez pedig vezetni kell. Nem is keveset!  Ami fontos még, hogy minden körülményben meg kell tanulnunk jól vezetni. Kell vezetni este, ködben, városban, kis forgalomban, nagy forgalomban, hóban, fagyott úton, autópályán és még sorolhatnám. Nem csak úgy, ahogy azt az autósiskolában tanították. Igazából nincs is más választásunk.
Segítségül a kocsinkra felragaszthatunk egy „T” betűt, ami azt jelzi, hogy friss jogosítvánnyal rendelkező ember ül az autóban. Jó esetben kicsit jobban odafigyelnek az ilyen kocsikra, nem olyan türelmetlenek velük szemben. Ez egy lehetőséget kínál azoknak is, akiknek kicsit lassabban megy a belerázódás. Ha pedig már úgy érezzük, hogy jól megy a vezetés, magabiztosan ülünk a volán mögé, akkor le is vehetjük.
Egy másik nehéz része a vezetésnek a parkolás. Azoknak, akiknek csak kevés ideje van jogosítványuk, szinte a legtöbb esetben nehézséget okoz a parkolás. Ez is, mint minden más csak gyakorlás kérdés. Az autósiskolák rutinpályáján sokat van lehetőségünk a gyakorlásra, sőt még a forgalomban is van rá lehetőségünk bőven. Tény, hogy más két bója közé beparkolni, mint két méregdrága autós közé. Azt tudnám tanácsolni, hogy inkább korrigáljunk többször a parkolási folyamat közben, minthogy valami gond legyen abból, hogy meghúzzuk más autóját, a sajátunkat is beleértve. Javítani nem szégyen, csak a végeredmény legyen egy normális parkolás.
Végezetül arra tudok bíztatni mindenkit, aki nemrégiben szerezte meg jogosítványát, hogy ne féljen vezetni. Bátran, tempósan és a lehető legszabályosabb módon vezessen a forgalomban. Gyorsan bele fogtok jönni, saját példámon tudom ezt mondani. Vezessetek, figyeljetek a forgalomban résztvevő többi vezetőre és magatokra. Legyetek körültekintőek és nem lesz gond. 
NeTcar – Az autósiskola!
Nálunk a tradíció, érted a minőség, velünk a jövő!

 Vissza az előző oldalra!

Kapcsolat